Te hogyan készülsz a nyárra?

Anna jól beszél.

A testedet nem a nyárra tervezték. A testedben élsz január 1-től december 31-ig. Akkor vagy jól, ha egész évben azt tudod mondani: jól érzed magad a testedben. Nem kell senkinek sem megfelelned. Nem áll egyik strand bejáratánál sem mérleg és centi és általában tükör sem. Meg bikinirendőrség.

Olyannyira tetszik a csaj szövege, hogy loptam a bejegyzésének a tételeit is.

1.       Ezt mégis hogy érted?

Mit értünk azalatt, ha megkérdezzük magunktól és másoktól: hogy megy a nyárra készülés?Nem csak a posztban emlegetett instagram fitness influencerek céloznak a nyárra való készülésben arra, hogy most esztétikusra kell edzeni-diétázni magunkat, hanem fejben valahol mindannyian. Ott van a felszólítás, hogy csak egy bizonyos méretű testet mutathatunk fel, mert különben mit fognak szólni, hogy mit képzelünk hurkákkal bikiniben. Erre pedig készülni kell! Ezt érti, ezt értjük alatta.

2.       Én hogyan készülök a nyárra?

Nekem például minden nyár elején eszembe jut, hogy meg kellene már csináltatni az a fránya légkondit a lakásomban, de mire észbekapok, az összes szakember foglalt, végül marad a ventilátor előtti arclocsolgatás a legrosszabb napokon. Betáraztam orrspay-ből is, hogy a parlagfűszezonból már ne érezzek semmit. A szülinapom is nyáron van. Abból érezni akarok sokat :) 

Ami a mozgást illeti, én most úgy készülök a nyárra, hogy a kétségbeesésből ébredező testemet úgy mozgassam, hogy a nyarat maximálisan élvezni tudjam. Tudok-e még sprintelni, hogy elérjem-e a rövidke csatlakozást a reptéren? Vajon jó érzés lesz-e lejárni a lábamat a fesztiválszezonban? Kibírom Japánban a párás éghajlatot? Vagy ha majd a szigorlatomra készülök a nyár legvégén, ugye nem leszek kripli a sok üléstől?

Szóval annyi minden van, ami miatt törhetem a buksim, és hálás vagyok mindért. Néha azért kicsit félek is. Helyrejön-e valaha a csípőm, vállam, térdem? Szóval nem eseménytelen az élet. Mindezek mellett elképesztően röhejes, annyira belém van ivódva a „nyárra nézz ki jól” szabály, hogy így is rendszeresen, mint egy rosszul megtanult készség, akcióba lendül. Hogyan? Mostanság már csak egy röpke pillanatra villan be, mert vilámgyorsan megrázom magam, röhögök egyet az évtizedekig táplált gondolatok hatalmán, és megyek tovább az élet örömtelibb dolgaival. Minél többször söpröm le, annál gyorsabban pusztul.

20170729_224725-COLLAGE.jpg

3.       Felejtsd el a bikini body-t! Te sokkal több vagy, mint a külsőd.

A bikini body nem más, mint egy kiirthatatlan, hatalmaskodó gondolat. Azért baromi nehéz létezni mellette, mert egyszerre ismerjük el törvényuralomnak, de utáljuk is, mert nyilvánvalóan szorongást okoz.

4.       Túl nagy feneket kerítünk olyan emberek feltételezett véleményének, akiket nem is ismerünk.

Ez az egész "elég jó-e a testem" kérdőjel az összehasonlítgatós mizériából ered. Akár paranoiából, akár valóságban azt látod, hogy valaki a vélt vagy valós hurkáidon szörnyülködik, mindig gondolj arra, hogy ha valaki másra ujjal mutogat, annak három ujja mindig saját maga felé mutat. Nyilvánvalóan háromszoros munkára van szüksége magával. Csak nyugi. Eddz, kajálj jól magadért, és mutasd ami van abban a bikiniben. 

Eniko Bona