Kettős kötésekről, és arról, hogy ne felejtsünk el gondolkodni a nagy magastudományba'

Egyszerre folynak a csapból az egymásnak ellentmondó üzenetek. Ezt az őrületet az egészségtudomány csodálatosan hozza.

Az üzenetek egyes kategóriái kongruensek, jól megférnek egymás mellett. Míg vannak olyan párosítások, amelyek kettôs kötést alkotnak. A kettős kötés (double-bind) olyan kommunikáció, amely elôír egy cselekedetet, egyszersmind meg is tiltja azt. Nem létezik rá adekvát reakció, mivel akármilyen a cselekedet, az megsérti az egyik felszólítást. (Forgács: Médiaüzenetek – evészavarok LAM 2008;18(11):822–824.)

Aki valamennyire is benne van a health-junkie világban (ha máshogy nem, úgy, hogy a blogomat olvassa), tudja, hogy ha az összes önfejlesztő javaslatot be akarná tartani, akkor nem sokkal később így nézne ki. Nem éppen adekvát reakció:

Szóval mi is az aktuális kettős üzenetünk erre a mai szépséges napra, ami ennek a posztnak a megírására sarkallt? 

Glad you asked! Hát, évről évre azt érzem, hogy ezt illenék:

Kend magad napvédővel, mert ráncok, rákok!4

Napozz, mert D vitamin!!44

Nő vagyok, hiú vagyok és sok a pöttyöm is. Megtörtént, hogy épp az ellenkezőjét tettem a bőrömmel, amit meg is bántam, de mostanában a Dóri barátnőmmel való eszmecserék során a kozmetológia javaslatai kezdtek el foglalkoztatni, miszerint kenni kell magunkat, ha kell, ha nem.

Ezzel egyidőben az evidence-based javaslatok százait is kívülről fújom (és tanítom): a D-vitamin többezer gén expressziójáért felel, úgyhogy ha abból hiányom van, akkor depressziótól kezdve a tumorig mindenre sokkal hajlamosabb vagyok. De ha beengedem a bőrömbe az UVB-t (kb az egyetlen olyan eszköz, ami megfelelő mennyiségű D3-at termel), akkor 25 felett rohamosan szottyos leszek, rosszabbik esetben melanomás.

Namost mivel sem beteg, sem szottyos, sem rosszindulatú anyajegyes nem akarok lenni, mit kell tennem? Természetesen megvenni az 50-es sunscreen-t, de rohanni a patikába a D-ért is! Igen, megcsinálható: leblokkolom az összes pórusomat, és nem számít, hogy nyár és sunshine van, szedem szorgalmasan minimum az 5000 iU-s tápkieget is.

Vagy egyszerűen szarni a farmra: ha tudom, hogy ha adódnak a nyár folyamán egy kezemen megszámolható napok, amikor déltől 3-ig kinn tartózkodom, akkor lekenem magam, különben pedig beengedem a fincsi D-t, és egy fillért sem költök rá, max októbertől februárig. Tökjó vagyok: máris spóroltam 10ezer forintot. 

Mi a rosseb van?

Nyilván van olyan olvasóm, aki abszolút tud az elsővel azonosulni, és naprakész egészségtudatos emberként mindenre figyel, míg mások velem együtt az utóbbi, relaxosabb opcióra voksolnak, de sokaknak még életükbe meg sem fordult a fejében ilyeneken agyalni. Mindenesetre a jelenség univerzális, és ez csak egy példa a sok közül, hogy milyen kettős üzenetekkel találkozunk.

Például makroszinten ott van a "fogyaszd, majd dobd el" felszólítás is, nap mint nap a reklámokban. A double bind hatása szkizoid jegyeket hív elő a fogyasztóban (aki erről szívesen hallana  bővebben, menjen el Dr Forgács Attila valamelyik előadására, vagy többre). Gyönyörűen leképezi ezt a társadalmi patológiát az evészavarok néhány példája, mint a rágás-köpés szindróma, vagy a zabálás-purgálás jelensége. Ugyanakkor anélkül, hogy valaki bulimiában, vagy ahhoz hasonló kórképben szenvedne, megtapasztalhatja ezt akkor is, ha elmegy egy divatos léböjt táborba. Évközben amivel mérgezi magát, azt a táborvezető mágikus löttyeivel kihajtja magából. Az évközbeni gyorskajázás, a redbullok, majd a táborbeli zubogtató fosás váltakozásával helyreáll a yin meg a yang. Hálistennek. Csak bele kell nézni a WC-be, és a táborlakó megnyugodhat, hogy mindent megtett.

A tudomány is hiedelem

Az egyensúlyra való igény a modern ember számára tehát sokféleképp visszaköszönhet. A test működéséről alkotott hiedelemrendszerünk által hajszoljuk azt a fenenagy egyensúlyt. A 21. században az egészségtudomány igencsak adja ez alá törekvés alá a lovat. A hiedelemrendszereket egy illuzórikus keretbe helyezi, a természetet beleszuszakolja egy merev dobozba. Ez egy csodásan kidolgozott és gondos doboz, én is réges-rég feliratkoztam rá, félreértés ne essék. 

De a tudományos valószínűségek nem megalapozottak. Egy jó egészségtanász ugyanis mindent be tud bizonyítani, de leginkább annak az ellenkezőjét (is). A kettős üzenetek a fent említett módon neurotikussá tesznek, de ami még fontosabb: ha vak a bizalom, elfelejtünk gondolkodni. 

CYAzaK_UEAATYFN.png
Eniko BonaComment