Életmódtanácsadók II.

Pár hónap/hét/nap/óra múlva úgyis visszaszeded, amit lefogytál. 

Igen, te, aki nagy lelkesedéssel vágsz bele valami újba-radikálisba: az aktuális fenntarthatatlan fogyókúrádba. Valamibe, amit egy netes popunderben láttál meg. A kollganőd fehérjeporozós diétájába. A léböjtkúrádba. Norbis fogyiversenyedbe. Az életmódtanácsadó által előírt étrendbe. 

binge.JPG

Múlt héten arról írtam, hogy milyen esetekben nincs értelme ennek az új szakmának. Szóval akkor miről szól az életmódtanácsadás, ha nem táplálkozási tanácsokról?

A fenntarthatóságról.

Ha a kalória,-és makro számlálás jött be, akkor életed végéig bele kell kalkulálni azt a túrórudit. Ha az elimináció jött be, akkor ragaszkodni kell a búza/hús/tej/stb. mentességhez. Ha a tenyérmérték jött be, akkor az legyen kéznél (ld. a képet a cikk alján). Ha az, hogy egy személyi edző hajt ki hetente háromszor, akkor őhozzá kell ragaszkodnod. Mindegy, csak fenntartható legyen.

Ettől amúgy nem kell megijedni. Elvégre azért tartottál ki az adott módszer mellett, mert bevált, nem? Meg is szeretted, mert javulást hozott az életedben. Én például szeretek számolni, mindennapjaim  része. Miért térnék vissza a régi, nemszámolós kerékvágásba? Addig keresd te is a módszeredet, amíg meg nem találod meg azt a szokást, ami egészséges, táplál és élvezed is. Ha viszont bármi fenntarthatatlant érzel a gépezetben, akkor gondold át. Ha egy bánatos idegroncsot csinált belőled, vagy hiánybetegséget produkált, tovább kell keresni.

Az életmódtanácsadónak tehát az a dolga, hogy erre a szokásra rávezessen. Nem pedig az ígérgetés, hogy "ha végigviszed ezt a programot, akkor leszel kész!". Mert soha nem leszel kész! De ez jó hír, mert egy örökké tartó móka része lehetsz, amiben tudatosan ura vagy a szokásaidnak, mindet magadénak érzed. Garantáltan nem unalmas.

 

portion.JPG

Egy javaslat a sok közül: kalória kontroll a kezünk segítségével

A képen egy népszerű módszer látható, amit a Precision Nutrition terjesztett el. Lefordítva a nőknek ajánlott arányok egy étkezéshez: egy tenyérnyi, azaz 20-30 gramm fehérjeforrás (hús, hal, tojás, tofu, görög joghurt, túró...), egy ökölnyi zöldség (saláta, brokkoli, spenót...), egy megpakolt tenyérnyi, azaz 20-30 gramm szénhidrát (rizs, krumpli, gyümölcs...) és végül 7-12 gramm zsiradék (olajos magvak, vaj, olivaolaj). Ha tetszik, már a következő kajálásnál alkalmazd!

Eniko Bona