Életmódtanácsadók

Sokan hőzöngenek, hogy mindenki, aki már túl van egy fogyáson vagy közepes sportteljesítményen, fitneszversenyen, máris szemejes edzö vagy táplálkozási tanácsadó lett. Így igaz, tele a szakma. A tanácsoknak elég széles a skálája kezdve ott, hogy 'Karcsi mondta az öltözőben', egészen a profi élettanász rálátásig. Szerintem meg mindenki egyen mogyivajat!!!!44

Kérdés, hogy tényleg a mi tanácsainkra szorulnak az emberek?

Nos, nem mondanám. Tanácsra abban a világban, ahol mindenki facebook-ozik és ész nélkül kattint-megoszt, nem szorul senki. Ha az illető akar valamit, úgyis talál választ (kérdés, hogy egetrengető hülyeséget kapott-e válaszul, vagy valami hitelesebbet). Nem kell, hogy megmondjuk senkinek, mikor-mit egyen és hogyan (ne) éljen, hacsaknem 24 órában felfogadott minket élete végéig felügyelőnek, mint amikor Frédi fogyózott:

Azért is feleslegesek a tanácsok, mert minden szervezet más. Valaki meghal, ha egy szem szezámmag is lecsúszik a torkán, míg mások abnormális testtömeggel valahogy mégis életben vannak. Különböző földrajzi területről származó népcsoportok csodálatosan adaptálódtak a helyi körülményekhez (pl. eszkimók zsírdiétája, vagy japánok rizsevése). A biodiverzitás, még ha nem is ilyen szintű, az átlagpopulációban is megtalálható. Erről kevés szó esik képzéseken, ahonnan kijönnek ezek a szakemberek. Arról pedig, hogy a túlevés/alulevés mennyire lelki eredetű, még kevesebb információ jut el a tantervbe. Más a genetikánk, testösszetételünk, más az élethelyzetünk, személyiségünk.

Forradalmi EnikőDiéta!!!44

IMG_20170713_224346479.jpg

Táplálkozási alapokat akartok? 

 

Az én táplálkozásom alapja a mogyoróvaj :D

 Ó igen, a zsíros fehérjeforrások <3 Tök hihető, hogy mindennap ilyet eszem, nem?

Ó igen, a zsíros fehérjeforrások <3 Tök hihető, hogy mindennap ilyet eszem, nem?

Vegyünk példának engem. Mi történne, ha magamból kiindulva állnék neki tanácsokat osztogatni nektek? Írtam pár napja a jelenlegi fogyásomról. Súlycsökkenésemhez frankón bevált:

  • délig kávé, mogyivaj kanalazgatás, keksz
  • zsíros fehérjeforrás valami zölddel, krumplival estig
  • tea, gyümölcs, esetleg még több mogyivaj lefekvésig

Szépen elvagyok, de ez csakis nekem, a 2018 márciusi Enikőnek vált be, mert ez esik jól, holnapután magamat ismerve más lesz a jó. Lehet, hogy ti meg lennétek lőve, ha ezt írnám elő. De az is lehet, hogy beválna fogyáshoz az alacsony összkalória miatt. Megtehetném, hogy ezt javasolom, és nekem lenne a legkönnyebb dolgom a világon, akár még kaszálhatnék is. Cserébe teljes joggal kérdezhetné bárki, hogy miért pont ezt tanácsolom, és mi alapján.

 

Étrendek: amit tudnak és amit nem

Ugyanilyen alapon kérdőjelezem meg az 1200 kcal-os mintaétrendeket, a divatirányzatok tiltólistás dogmáit, mindenmentes challenge-eket, léböjttáborokat.  Simán meg lehet élni belőlük, pedig itt is úgyanúgy egyvalami miatt fogynak az emberek: a bevitt energia kisebb, mint az elhasznált. Félreértés ne essék: nyugodtan lehet ezekhez a módszerekhez folyamodni, sőt kell is, mert a fizika törvényeit úgysem fogjuk felülírni: eddig a földkerekségen mindenki ennek a törvénynek a betartása miatt fogyott le. 

Viszont elgondolkodtató: tényleg ezért kell ennyi szakember az országnak? Ki az, aki ezt nem tudja magától 5 perc utánakérdezés után? Ki az, aki nem tud összeadni pár számot? Amire ezek az étrendek építenek, a legegyszerűbb kis fos képlet a világon.

Ellenben van egy csomó minden, amiről halvány gőze sincs sem a fogyni vágyó illetőnek, sem a legtöbb tanácsadónak:

...bélflóra állapota

...esetleges tápanyaghiányok

...stresszkezelés

...megoldás a lelki nyűgökre...

 

Következő bejegyzésemből megtudjátok, hogy miből áll egy jó táplálkozási tanácsadás, ha nem táplálkozási tanácsokból.

Eniko Bona