6+1 indok, amiért érdemes eliminációs diétába vágni

Száraz november, tépőzár... A pia és fű 30 napos megvonása tökjó kezdeményezések olyan szokások szüneteltetésére, amik önmagukban nem ártalmasak, de bizony bele tudnak ivódni a mindennapjainkba. Tudom én, hogy kis mennyiségben gyógyszer, meg hogy God gave us weed, de mi a francért kell megszokásból inni, szívni?

Miért lenne ez másképp a kajával? A szokásaink diktálnak, és nem a józan eszünk.

Bebeszéljük magunknak, hogy kell a nap végén az a borocska, hogy spangli nélkül nem jól alszunk. Ugyan hogy is lehetne egy napot nem két túróstáskával kezdeni, meg amúgy is, kenyér nélkül nincs jóllakás, vagy hogy tej nélkül nincs kávé.

Még ha nem is vagy allergiás/érzékeny az adott alapanyagra, mindenképp jót tesz egy kis kísérletezés, hogy elhagysz bizonyos kajákat, amik uralják a táplálkozásodat. Miért?

1. Jó értelemben leszűkül a kaja-repertoárod.
Ha nem várásolsz össze minden szart, akkor mindenképp jól jársz! Megéheztél útközben? Nos, így jártál. Most már nem állhatsz meg pizzaszeletért, ivójoghurtért, Snickers-ért, hanem kivárod, míg hazaérsz (vagy akárhova), ahol megfelelő ételhez tudsz hozzáférni. Ha ez négy óra múlva lesz, akkor akkor. Ennyi éhezés még senkinek nem ártott meg. (Ha cukorbeteg vagy, úgyis tudod a dolgod. Ha pedig kemény edzés vár még a nap során, akkor lehetőleg nem ilyenekkel készülsz rá.) Igyál egy korsó vizet, és folytasd, amit épp csináltál.

kakaos.JPG

2. Bővül a kaja-repeortoárod. 
Paradoxon: míg egyik oldalon beszűkülsz, addig máshol kinyílik a világ. Eddig a csábító tejszínes csirke mellett döntöttél a menzán, pedig ugyanolyan finom a roston csirke is, de eddig meg sem piszkáltad, mert volt más, ami ínycsiklandozóbb. Ha olajban sült cucc-stop van, akkor kénytelen vagy hasábburgonya helyett salátához nyúlni, és rájönni, hogy igazából imádod a rukkolát. Olyan minőségi és nagyon finom termékeket ismersz meg, mint ez a nyers szelet a képen... valami isteni. Sportszelet, csak ezerszer jobb, mert nem korcog-ragad a fogad alatt a cukor. Biobarát bioboltra kell rákeresni (webshop is van). Szívesen. 

3. Spórolsz.
Ami nem kerül be a kosaradba, azt nem is kell kifizetned. Mondok jobbat: nem is kell boltba járni! Piac, online tesco, biobolt, és megvagy. Én mondjuk járok boltba, de az Aldiban a hosszú tejtermék pult az totál ignored. Meg sem tudnám számolni, mennyit spórolok, mióta reflexből elkerülöm az összes tejterméket, sajtburgert, édességet. Mások a feldolgozott kajáról, kenyérről, pékárukról feledkeznek meg egy időre... válassz kedvedre. Nem kell bemenni értük a boltba, és látható lesz a blokkon a változás.
Nem, nem jössz ki drágábban a helyettesítő cuccokból. Egy kis utánajárással és logisztikával teljesen jól megoldható, hogy a végén mínuszban legyen az élelmiszeregyenleg. Plusz lehet, hogy ránézésre a kókuszkrém drágább, mint a tej, de azzal, hogy mennyi minden más kiesik (és nem, nem fog hiányozni), nagyságrendekkel előrébb vagy. A fenti csokiszelet is pont 3x annyiba kerül, mint egy ugyanekkora Sportszelet. Viszont hadd ne magyarázzam, hogy hosszútávon miért ez éri meg. 

4. Más területen is tudatosabb leszel.
Ha már megvonsz egy olyan alapanyagot, ami eddig életed része volt, akkor több szempontból átgondolod az étrendedet. Pl. felfedeztem: ha megvagyok tej-vaj-kefir nélkül, akkor biztos, hogy kell nekem az az energiaital? Jó nekem azt a kínait ennem, amivel nem bírok leállni, ha egyszer elkezdtem (pedig megesküdtem magamnak hogy a felét eszem meg egyszerre, de a szétízfokozózott kurvanyjukat már hogy ennyire csúszik)?

5. Gyakorolhatsz, hogyan ne menj mások agyára.
Te is kiakadsz egyes vegánok leereszkedő hangnemétől? Vagy a paleosok állandó tudományos idézgetéseiől? Ismersz olyan embert, aki annyira nem tudja kezelni a diétájából fakadó feszkót, hogy dührohamot kap, ha megkérdezed, mégis miért nem fogyaszt búzát? Legyél te az ellenkezője! Ha rákérdeznek, tőkmondatokban, tényszerűen válaszolj, és pont. A kaja mindenki kedvenc témája, így szóba fog jönni, hogy te miért vontad meg magadtól X tápanyagot. Neked viszont nem kell, hogy fő témáddá váljon.

6. Dönthetsz úgy, hogy bennemaradsz.

Ha jól érzed magad a kúra végén, akkor még a végén lehet, hogy így maradsz. Vagy ha nem, akkor ezentúl mindenképp sokkal tudatosabban nyúlsz a boltban/menzán a dolgokért. Valljuk be: ez a tudatosság mindenkinek jót tesz. Ennyitől nem leszel sem idegesítő, sem orthorexiás, sem szekta tag.

 

 Ez még csak az "A" oldal :D

Ez még csak az "A" oldal :D

+1: Nyakamon, homlokomon és a halánték alatt fájó patik előbújása. Két és fél hétig szépen hoztam a tejmentességet, egyedül ugye nem túl nagy kihívás. Aztán hazamentem szüleimhez, ahol esélytelen ezt folytatni, meg nem is annyira akartam. Most így néz ki a fejem. Egy kép, ütősebb minden szónál :/ 

Tudom, hogy ez még nem ok-okozat, de mindenképp egy összefüggés.

Az egyetemen készült, épp az ablakhoz mentem, hogy legyen fény. Az ablak másik oldalán egy szebb látvány tárul elénk, amit szintén megosztok veletek! 

 

 

 

 Tisztviselőtelep a huszadikról. Tényleg szép!

Tisztviselőtelep a huszadikról. Tényleg szép!

Eniko Bona