Abbahagyom a gyúrást?!

Elfogadom, és ezzel egy időben nem fogadom el a súlyzók elvesztését. Nem, ez nem valami spirituális mantra, hanem rendrakási kísérlet a fejemben. Végre a menetrendem is kezd kialakulni, tehát a heti mozgásmennyiség ez lesz:

2x1 óra úszás. Az egyik ebből zene/podcasthallgatós rutin mellúszás a vízálló fülesemmel, a másik 60 perc oktatóval úszásóra! Végre megtanulom a gyorsat helyesen. Szerintem az új kedvenc sportom az "új dolgokat tanulás 30+ évesen" lesz. Pokoli tréning az agynak.

2x1,5 óra jóga. Hagyományos Hatha, egyelőre. Kedvenc pózom a karnapidasana, amikor a füleimet a térdem belső részével befogom, zseniális!

karna.JPG
gyuru.JPG

2x1 óra kondi. Nem, nem hagyom abba, csak másképp "gyúrok", sokkal gyengédebben, mert meg kell enni, amit megfőztem. Csakhogy olyan ez, mint egy kábítószer, és bizonyos sötét pillanataimban valóban elgondolkozom, hogy teljesen abbahagyom. Ahogyan azt az anonim alkoholisták is állítják, nem lehet csak egy italt fogyasztani, én is azt mondom: ez a függőség nem kamu, úgyhogy jobb, ha otthagyom, mert még a végén elragad valami újra, ami rosszat tesz nekem. Ezt követően sírok, mint egy kisgyerek, mert ez egy hatéves kapcsolat végét jelentené. Jó hír, hogy ez már elmúlt, és sokkal jobban érzem magam a helyzet miatt, mert az erőemelésen kívül rengeteg lehetőség van , hogy gyengéden is kurvakemény maradjak: húzódzkodás, tolódzkodás (gyűrűn is), Cossack és goblet guggolások. Szóval heti kettő pipa!

15 perces napi autogén tréning gyakorlás. Fontos megemlíteni a relaxációt… Az új úszási technikához hasonlóan ez is agytorna. 


Ki tudja, mennyi ideig tart ez így. Amúgy az a helyzet, hogy akaratom ellenére fogyok. A set point-ban nagyonis hiszek, és annál ijesztőbb a dolog. Azok, akik nem ismerik a set point elméletet, javaslom, hogy csekkolják le. Érdekes hipotézis, hogy a testünk valóban egy beállított értéken szeret létezni és azért vonakodik a fogyástól/hízástól, mert a legkényelmesebbnek ezt a súlyt érzi. Felnőtt életem legnagyobb részét 70 kg felett töltöttem: 19 évesen villámgyorsan felhíztam, majd amikor edzeni kezdtem 5-6 évvel később, akkor ez lement majd vissza is jött izom formájában. Szóval frankón 70-71 kg volt a set point-om, és szerettem. Ha kicsit megszaladt, leadtam, ha alámentem, visszajött.

Most viszont két hónap alatt 66 kiló lettem, és akárhányszor ráállok a mérlegre, mindig kevesebb. Pont az ellenkezőjétől tartottam: hogy ha egy nap abba kell hagynom az erőedzést, akkor meghízok az állandó farkasétvágyam miatt. Nos ettől nem kell tartanom, mert keveset eszem. Azért eszem keveset, mert nincs nagy étvágyam. Azért nincs, mert nem úgy edzem. Nagyon érdekes, hogy ahogy változik az életünk, a testünk is ilyen mértékben megindul utána.

Eniko Bona